Szkolenia Gastronomiczne
Szkolenia Gastronomiczne
BARMAN
Program szkolenia:
- Zawód barman (obowiązki i wizerunek barmana, praca w zespole, sztuka pracy na barze i na sali, motywacja i cele, etyka barmana, historia cocktaili).
- Sprzęt barowy, rodzaje stosowanego szkła, miary barowe, typy barów, składniki na wyposażeniu.
- Podział alkoholi (podział alkoholi i koktajli, produkcja, podział i charakterystyka wódek, piw i win).
- Podstawowe sposoby i techniki mixowania – warsztaty (Shaking, Blending, Building).
- Sztuka prezentacji, Flair czyli podstawowe i zaawansowane triki barmańskie.
- Mixologia – zasady komponowania napojów mieszanych – warsztaty.
- Cocktaile na wybranych przykładach. Mixowanie cocktaili warsztaty.
- Jak i w czym podawać alkohole?
- Cocktaile widowiskowe i napoje gorące (warsztaty).
- Organizacja baru i pracy barmana.
- Najnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw.
- Rozliczenia na barze.
BARISTA
Program szkolenia:
- Kawa:
- jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje,
- jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta),
- jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie.
- Barista: początki zawodu na świecie, kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy.
- Sprzęt baristy: ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja, młynek – budowa, rodzaje, ustawienia.
- Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: Miscela, Macinacaffc, Machina, Mano.
- Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo: ubicie, parametry, fazy ekstrakcji, ocena jakości.
- Pienienie mleka: właściwości mleka, techniki spieniania mleka.
- Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato
- Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy.
- Latte art – sztuka „rysowania na kawie”: serce, rozeta, tulipan
- Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy.
KELNER
Program szkolenia:
- Zawód profesjonalnego kelnera.
- Przygotowanie stanowiska pracy.
- Prezentacja zastawy stołowej.
- Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego
- Zasady konsumowania oraz metody serwowania
- Style obsługi: francuski, rosyjski, angielski, amerykański i niemiecki.
- Kultura przy stole ( savoir vivre)
- Praktyczne umiejętności kelnerskie.
- Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków.
- Techniki podawania napojów bezalkoholowych.
- Techniki podawania napojów alkoholowych.
- Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania (np.: naleśniki), serwowanie i porcjowanie owoców, np.: ananas, banan
- Obsługa Gości restauracyjnych.
- Resztkowanie – sprzątanie brudnej zastawy
- Systemy rozliczeń kelnerskich: system bloczkowy, francuski, półfrancuski, kas kelnerskich.
- Zachowanie w sytuacjach stresujących.
- Sprzedaż sugestywna.
- Aktywne poszukiwanie pracy.
SOMMELIER
Program szkolenia:
- Kim jest Sommelier?
- Czym jest wino?
- Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)
- Profesjonalna degustacja win, analiza wzrokowa, zapachowa i smakowa
- Co różni poszczególne wina, ich szczepy?
- Białe szczepy – charakterystyka i występowanie: Chardonnay, Savignion Blanc, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Grigio, Viognier
- Czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie: Cabernet Savignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Nebiollo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel
- Jak czytać etykiety na butelkach?
- Przechowywanie wina
- Temperatura serwowanych win
- Dobór wina do potraw – zasady łączenia
- Linia szkła – garnitur szkła sommeliera
- Korkowanie wina. Metody otwierania i serwowania win.
- Dekantacja wina czerwonego
- Aperitif na winie musującym lub cydrze
- Szablowanie – pokazowe serwowanie wina musującego